Da vi nærmer os Pusher Street beder Sirid mig venligt, men bestemt, om at pege snuden på kameraet ned i jorden.
Jeg ryster i forvejen lidt på hænderne ved tanken om mig og mit kamera på foto-fjendske Christiania.
Men Sirid Kjær Christensen, der altid har boet på fristaden, forsikrer mig, at det nok skal gå. Stik mod alle mine fordomme.
Netop fordomme, og hvorfor pokker man vælger at blive boende på Christiania, er det, jeg er her for at tale med hende om.
Fra barn til voksen med tre gule prikker
Sirid har altid boet her. I dag bor hun i Fredens Ark på Christiania, mens hun driver sin egen skønhedsklinik, Abra, på Ahornsgade på Nørrebro.
- Folk forventer ikke, at jeg har en skønhedsklinik og bor på Christiania. Det gør de bare ikke. Det siger måske noget om, at der netop stadig er de her fordomme om, hvad en christianit er. Det er en hippie, der render rundt i farverigt tøj og ryger hash, ik’?, spørger 27-årige Sirid Kjær Christensen retorisk.
- Selvfølgelig kan 'almindelige' mennesker bo inde på Christiania. Jeg har ikke forældre, der er misbrugere. Jeg har forældre, der har haft normale jobs, og som er velfungerende. Og i princippet kunne min familie ligeså godt have boet på Christianshavn som på Christiania, tilføjer hun.
- Der er alle slags typer på Christiania, og det er netop det, der giver den her fede og anderledes energi. At man ikke samler sig i små boligkvarterer med familier, der tjener præcis det samme som én selv og som har de samme politiske overbevisninger. Selvfølgelig deler beboerne på Christiania nogle overordnede visioner, men der er også virkelig mange forskellige holdninger og meninger, lyder det fra Sirid Kjær Christensen.
Selvom Pusher Street igen flyder med boder, hvor der bliver solgt hash, så fortæller Sirid, at hun ikke har oplevet Christiania som et sted med mange stoffer, alkohol og hash.
- Jeg har været skærmet fra den del af Christiania. Altså i mine øjne så er der lige så mange af de her ting, som kan fordærve mennesker, på den anden side af hegnet, som der er inde på Christiania, siger Sirid Kjær Christensen og forsætter:
- Lige meget hvor du bor, så vil der være kriminalitet, og der vil være ting, som man gerne vil skærme sine børn fra.
Børn på Christiania
Sirid bor i et lille kollektiv med to andre piger, der hedder 'Far Out'. Hun er selv overrasket over, at hun er endt med at bo på Christiania.
- Jeg troede egentlig ikke, at jeg skulle bo her som voksen. Jeg finder bare enormt meget tryghed i at være her. Det er som om, at Christiania har et greb om én. Man bliver rigtig glad for det der fællesskab og landsbyliv, siger Sirid Kjær Christensen.
Hun føler ikke, at hendes barndom har manglet noget eller har præget hende negativt.
Tværtimod er opvæksten på Christiania noget, hun mener, kan have haft en positiv indflydelse på hendes liv. Og hun er bestemt ikke afvisende over for selv, at lade sine egne børn vokse op på Christiania.
- Jeg har følt mig ligesom alle andre børn, og jeg har fået præcis de vilkår, jeg skulle have, for at udfolde mig som menneske og lykkes i livet. Jeg har bare boet det her sted. Og jeg tror, det at vokse op på Christiania har lært mig at favne bredt. Og det kommer til at lyde kliche-agtigt, men det har også lært mig, at der skal være plads til forskellighed, siger Sirid Kjær Christensen og forsætter:
- Jeg har helt sikkert set billedet for mig mange gange i mit hoved, at når jeg skal have børn en dag, at jeg så går ned i Christianias vuggestue og afleverer dem der. Og møder mine naboer på vejen og siger hej. Der er et eller andet tiltalende ved det.
- Du kan sumpe hen alle steder. Du vælger dit liv, og hvad det skal være, uanset om du bor på Christiania eller i Sønderjylland.
Fakta om Christiania
Christianias fælles kasse har et årligt budget på 45 millioner. Pengene går bl.a. til børneinstitutioner, infrastruktur, banklån, leje til staten og andre udgifter i forbindelse med lovliggørelsen.
Der bor ifølge nyeste tal 646 voksne beboere på Christiania. Godt halvdelen, 46 procent, er ifølge tal fra Københavns Kommune mellem 40 og 65 år gamle.
Voksne beboere på Christiania betaler en grundbrugsleje til fælleskassen på 1.4 00 kroner. Er man på overførelsesindkomst kan man søge om at få den halveret.
Derudover betaler beboerne en kvadratmeterpris på pt. 29 kroner. Derudover betaler beboerne individuelt for el, vand og varme, og nogle betaler af på lån til renoveringer.
Kilde: Københavns Kommune for Berlingske